Help mee om zee-afval te herkennen en werk mee aan een oplossing voor de gigantische plasticvervuiling in onze oceanen. 

Wat ga je doen?

Je gaat eerst naar de website van het project. Je krijgt dan links op je scherm afbeeldingen van afval te zien. De beelden zijn gemaakt met een drone die over de stranden vloog. Het is jouw taak om aan te geven of je afval op de foto kan zien. Je kan inzoomen en de beelden draaien als je dat wenst. Vaak heeft afval felle kleuren. De vorm, grootte en textuur verschillen vaak ook van de natuurlijke achtergrond, waardoor je het afval makkelijker kan herkennen. Je kan steeds 'Not Sure' invullen als je het antwoord niet weet. Ook kan je steeds terecht bij de Field Guide wanneer je bijkomende vragen hebt.

Waarom doe je mee?

Jaarlijks komen miljoenen tonnen aan plastic afval in de oceanen terecht. Het plastic is niet alleen onaangenaam om naar te kijken, verschillende dieren raken erin verstrikt en de microplastics komen na enkele jaren weer terecht op ons bord via de voedselketen. Het plasticprobleem aanpakken is dan ook hoogstnoodzakelijk. Door dronebeelden van kusten en oceaangebieden te bestuderen en te classificeren, help je mee om deze milieuramp op te lossen. 

Wie kan meedoen?

Iedereen kan deelnemen, al heb je wel een pc nodig die verbonden is met het internet en begrijp je best Engels.

Wie organiseert het?

Het Plastic Litter Project wordt georganiseerd door onder meer Konstantinos Topouzelis, een assistent-professor aan het departement Mariene Wetenschappen van de Aegeas-Universiteit in Griekenland. Hij leidt de Marine Remote Sensing Group en behaalde een doctoraat waarbij hij afval monitorde vanuit de ruimte. Hij is vooral geïnteresseerd in het analyseren van remote sensing-datasets, zoals satelliet- en luchtbeelden.