Help mee met het uitlezen van ruim zevenduizend historische kaarten van voormalig Nederlands-Indië. Zo worden ze beschikbaar voor het grote publiek en voor historisch onderzoek. 

Wat ga je doen?

Match oude kaarten van Indonesië met de moderne wereldkaart. Op de website krijg je een oude en een nieuwe kaart naast elkaar te zien en klikt op grote steden of opvallende streken die zowel op de historische als de moderne kaart te zien zijn. Het computerprogramma verbindt automatisch de bijbehorende coördinaten met elkaar, waardoor de twee kaarten na jouw input exact over elkaar heen gelegd kunnen worden. Vind zo veel mogelijk overeenkomstige locaties om de nauwkeurigheid van de kaarten te vergroten. Let wel op: de spelling van plaatsnamen is tegenwoordig vaak anders dan vroeger!

Bekijk de uitgebreide uitleg over het project Maps in the Crowd in het filmpje:

Waarom doe je mee?

Per juist geplaatste coördinaat verdien je punten. Wie aan het einde van het project de meeste punten heeft, ontvangt een exemplaar van De Grote Atlas van Nederlands Oost-Indië (ter waarde van 450 euro). De tien meest actieve deelnemers worden uitgenodigd voor een unieke rondleiding in de Universiteitsbibliotheek Leiden, waar je de bijzondere historische kaarten te zien krijgt. Als herinnering krijgen zij ook een kopie van hun favoriete kaart mee naar huis! Daarnaast help je uiteraard mee aan het beschikbaar stellen van oude kaarten voor het grote publiek en voor historisch onderzoek.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een basiskennis van het Engels en toegang tot internet.

Wie organiseert het?

Martijn Storms is conservator kaarten en atlassen bij de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL).

Ik doe mee

Reacties