Bekijk videofragmenten van bloemen en geef aan welke bezoekers je ziet. Zo help je meer kennis verzamelen over Afrikaanse bomen.

Wat ga je doen?

Eerst surf je naar de projectwebsite. Je krijgt links op je scherm de video's te zien en rechts geef je de informatie in die de onderzoekers nodig hebben. Om te starten druk je op play en bekijk je het fragment. Elk fragment duurt ongeveer tien seconden. Je geeft aan of je een bestuiver ziet en over welke soort bestuiver het gaat. Je kan in de lijst kiezen tussen verschillende soorten, zoals bijvoorbeeld kakkerlakken, bijen, wespen, vlinders enzovoort. Zie je niet goed welke bestuiver het is, dan kan je op "too small" of "unidentified" klikken. Je geeft ook aan hoeveel individuen van dezelfde soort je hebt gezien. 

Waarom doe je mee?

Bomen in Centraal-Afrika kunnen soms tot 60 meter hoog worden en hebben vaak pas takken vanaf 30 meter hoogte. Hierdoor is het een hele uitdaging om het bladerdek van de bomen te bestuderen, waar nochtans de belangrijkste fase van de levenscyclus van de boom plaatsvindt: de bestuiving. In het bladerdek zijn daarom de meeste diertjes terug te vinden. De onderzoekers van dit project hebben cameravallen gemaakt om de kleurrijke parade aan bestuivers vast te leggen op beeld. Er werd 600 uur aan beeldmateriaal verzameld op 12 bomen die tot 9 verschillende soorten behoren en in Kameroen en Gabon staan. Door de bestuivers te bestuderen, hopen de biologen meer te weten te komen over de levenscyclus van de bomen.

Wie kan meedoen?

Iedereen die Engels begrijpt en over een pc met internetverbinding beschikt kan deelnemen aan dit onderzoek. 

Wie organiseert het?

Buzzy Bee is een project van onder meer Olivier Hardy. Hij is verbonden aan de vakgroep Evolutionaire biologie & Ecologie van de Université Libre de Bruxelles (ULB). Hij heeft de leiding over Buzzy Bee en bestudeert met zijn onderzoeksteam ook fylogeografie, populatiegenetica, kwantitatieve genetica, moleculaire systematiek, taxonomie en de ontwikkeling van DNA-barcodes. Hij past deze onderzoeksgebieden toe op de biodiversiteit van planten, voornamelijk in de Afrikaanse tropische bossen.