Ga op zoek naar pissebedden, ontdek alle verschillende soorten en help mee om deze nuttige diertjes in kaart te brengen.

Wat ga je doen?

Trek erop uit in de Nederlandse natuur en stuur je beschrijving en foto's van pissebedden door naar de onderzoekers. Op de website van de pissebeddenwerkgroep lees je hoe je de verschillende soorten herkent. Je kan je waarnemingen doorgeven via mail, via waarnemingen.nl of via tel mee

Waarom doe je mee?

Pissebedden zijn nuttige diertjes. Ze vervullen belangrijke taken om het ecosysteem op orde te houden. Zo zetten ze bijvoorbeeld de bovenste laag van de bodem om in humus en ruimen ze dode organische resten op. In kaart brengen hoe het gaat met deze beestjes is van belang omdat ze weerspiegelen hoe het gesteld is met onze natuur. In 2008 verscheen de Verspreidingsatlas Nederlandse Pissebedden, maar die is gebaseerd op waarnemingen tot 2006 en dringend aan een update toe. Daarnaast is er vooral nood aan waarnemingen uit Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Noord-Brabant. Als waarnemer werk je mee aan een nieuwe verspreidingsatlas. Wie de meeste waarnemingen doorstuurt, mag op excursie met de hoofdonderzoeker. 

Wie kan meedoen?

Iedereen die waarnemingen heeft gedaan of nog wil doen over pissebedden op Nederlands grondgebied.

Wie organiseert het?

Matty P. Berg is een bodemfauna-onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen. Als kind was hij altijd buiten, op zoek naar insecten, planten en vogels.