Trek eropuit met je schepnet en breng het waterleven in kaart.  

Wat ga je doen?

Met je schepnet en smartphone op zak trek je naar een plas, sloot, beek of vijver. De waterdiertjes die je met je schepnet vangt, tel je en geef je vervolgens door via de website van het project waterdiertjes. De website berekent dan automatisch de waterkwaliteit en je meting wordt meteen zichtbaar op de kaart. De onderzoekers gaan vervolgens met de gegevens aan de slag om veranderingen in de waterkwaliteit doorheen de tijd in kaart te brengen, maar je kunt ook zelf gegevens downloaden en er je eigen onderzoek mee doen. Dit project kun je ook doen met je klas.

Waarom doe je mee?

Het gaat op veel plekken niet goed met de biodiversiteit en waterkwaliteit. Door mee te doen met dit project, breng je de verspreiding van het waterleven beter in beeld. Je komt ook meer te weten over de boeiende wereld van het leven onder water en draagt bij aan kennis over waterkwaliteit van kleine wateren, plekken waar veel professionals bijna nooit komen. 

Wie kan meedoen?

Inschrijven is niet nodig voor dit project. Iedereen uit Nederland en België kan meedoen, overal waar water is. Je hebt enkel een schepnet en een smartphone nodig. Zoekkaarten en ander materiaal is te downloaden/bestellen via de website

Hoe pas je dit in in je lessen?

Je kan dit onderzoek naar waterdiertjes ook inpassen in je lessen doorheen het hele jaar. Het lesmateriaal vind je terug op de website. Er zijn minimaal 2 lesuren nodig. 

Wie organiseert het?

Edwin Peeters is Universitair hoofddocent Aquatische Ecologie en Waterkwaliteitsbeheer aan de Universiteit van Wageningen.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties