Zoek teken in je tuin en help het onderzoek naar het risico op tekenbeten. 

Wat ga je doen?

Inschrijven hoeft niet. Klik hier om naar de website van het project te gaan, waar je instructievideo's en handleidingen kan terugvinden. Kort samengevat knutsel je een tekenvlag in elkaar die je naar je tuin brengt. Je verzamelt vervolgens alle teken op de vlag en voert gegevens over je tuin en de gevangen teken in op Mijn Tuinlab. De teken bewaar je in je diepvriezer tot je ze kan opsturen naar de onderzoekers voor wetenschappelijke analyse in het lab. 

Waarom doe je mee?

Cijfers van TekenNet tonen aan dat bijna de helft van de tekenbeten in Vlaanderen opgelopen wordt in de tuin, maar daar is nooit verder onderzoek naar gedaan. Door massaal deel te nemen, kan het risico op een tekenbeet in de tuin eindelijk in kaart worden gebracht. Ook kom je te weten of er teken in je tuin aanwezig zijn, waar en wanneer ze er zijn en bovendien krijg je een persoonlijk rapport via mail waarin je te weten komt welke soorten je gevangen hebt en in welk levensstadium ze zich bevinden. 

Wie kan meedoen?

Iedereen in Vlaanderen met een tuin die groen bevat kan deelnemen. Tuinen met gras, struiken, planten en bomen komen in aanmerking, zeker als er af en toe vogels en/of zoogdieren zoals egels of muizen in je tuin te zien zijn. Als je tuin volledig verhard is of als je een stadstuintje hebt dat volledig omheind is met een schutting, dan is de kans klein dat er teken voorkomen. Het project loopt tot augustus 2022. 

Wie organiseert het?

Käthe Robert is doctoraatsstudent aan de onderzoeksgroep EVECO (Evolutionaire ecologie) aan de Universiteit van Antwerpen. In haar onderzoek focust ze op teken in Vlaamse tuinen.

Ik doe mee

Reacties