Onderzoek hoeveel plastic er in de Nederlandse rivieren en sloten zit, en kom meer te weten over de schaal van het plasticvervuilingsprobleem.

Wat ga je doen?

Je schrijft je eerst in via het forum, waarna je meteen kan starten. Het onderzoek bestaat uit een macro- en microgedeelte. Tijdens het macrogedeelte ga je op zoek naar plastic ‘hotspots’ in of rondom het water, zoals een verzameling van plastic rond een obstakel. Heb je zo'n vervuilde plek gevonden, dan geef je die door via een app. Ook geef je door welke soorten plastics je hebt gevonden. Bij het microgedeelte ga je zelf het water op met bijvoorbeeld een kano. Vooraf maak je je eigen microsleepnetje, waarmee je afval en zelfs microplastics uit het water kunt halen. De inhoud van je netje analyseer je later. Ook hier geef je weer door welke verschillende soorten plastic je hebt gevonden. Op het forum vind je het stappenplan en de app waarop je de waarnemingen doorgeeft. 

Waarom doe je mee?

Plastic afval is een groot en lastig probleem. Ieder jaar belanden enorme hoeveelheden plastic op straat, in het water en in de natuur. Grote stukken plastic die in de natuur terechtkomen, verdwijnen niet zomaar: ze breken af in steeds kleinere stukjes en worden uiteindelijk microplastics. Door samen data te verzamelen over waar en hoeveel macro- en microplastics in Nederlandse wateren te vinden zijn, komen we meer te weten over de schaal van het plasticvervuilingsprobleem. Daarnaast zouden deze data in de toekomst gebruikt kunnen worden door organisaties zoals het Hoogheemraadschap van Delfland. Zo draag jij direct bij aan nieuwe kennis over het schoon houden en maken van de wateren in Nederland.

Wie kan meedoen?

Beide activiteiten zijn geschikt om zowel individueel als in groepsverband uit te voeren over heel Nederland. Voor het microgedeelte moet je zelf het water op, dus dit is het meest geschikt voor watersportverenigingen of als je zelf een vaartuig hebt. Voor het macrogedeelte kan iedereen z’n steentje bijdragen door langs een sloot, kanaal of plas te lopen. Wel moeten bijvoorbeeld kinderen worden begeleid bij de analyse aan de hand van de informatie op het forum en de handleidingen.

Wie organiseert het?

Sandra de Vries is onderdeel van Team WaterLab. Naast het WaterLab richtte ze het bedrijf PULSAQUA op en is ze Citizen Science-experte.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties