Ga in Antwerpen op wandel met een kinderwagen vol meettoestellen en onderzoek het effect van trage wegen op de luchtkwaliteit.

Wat ga je doen?

Je kan je inschrijven via het inschrijvingsformulier van de Universiteit Antwerpen. Je geeft door op welke dagen je beschikbaar bent om te gaan wandelen. De onderzoekers vragen ook om kort je motivatie toe te lichten en om te vertellen of je al eerder hebt deelgenomen aan wetenschappelijk onderzoek en/of ervaring hebt met meettoestellen. Vervolgens word je gecontacteerd door de onderzoekers en mag je gaan wandelen met een van de twee beschikbare buggy's met poppen, die de namen Claire en Gilbair hebben gekregen. De buggy kom je ophalen op de universiteitscampus Groenenborger. Van daaruit volg je de routebeschrijving die je naar de belangrijke wegen brengt. Het traject eindigt op de campus waar je de buggy weer inlevert. De wandeling duurt gemiddeld anderhalf uur en is zo'n zeven kilometer lang. 

Waarom doe je mee?

Een slechte luchtkwaliteit kan allerlei gezondheidskwalen veroorzaken, zoals hart- en vaatziekten of astma. CLAIRE (Clean AIR for Everyone) onderzoekt wat het effect is van trage wegen op de luchtkwaliteit. Trage wegen zijn wegen waar geen auto's mogen rijden. Zulke wegen zijn vaak gekenmerkt door veel bomen en planten, die als filter werken voor schadelijk fijn stof. CLAIRE gaat dus na of trage wegen een gezond alternatief zijn voor wegen met veel verkeer. 

Wie kan meedoen?

Iedereen die ouder is dan 18 en zin heeft om in het Antwerpse een wandeling te maken. Het project loopt tot 30 november 2021. Inschrijven kan tot 15 november. 

Wie organiseert het?

Roeland Samson is bio-ingenieur aan de Universiteit Antwerpen. Hij deed al verschillende studies naar luchtkwaliteit met planten, waarbij hij telkens burgers betrekt.

Ik doe mee

Reacties