Waarom komen duizenden Japanse reuzenkrabben ieder jaar samen? Classificeer foto's en help biologen met het onderzoek naar dit bijzondere dier.

Wat ga je doen?

Klik hier om naar de projectwebsite te gaan. Je ziet links op je scherm foto's die gemaakt zijn door timelapse-camera's in Port Phillip Bay, Australië. Het is jouw taak om de foto's te bekijken en aan te duiden of je een goed zicht hebt. Zo ja, duid je ook aan of je dieren kan zien. Je kan selecteren op lichaamstype, patroon of vorm. Je klikt hierna op het correcte dier in de lijst. Heb je meer informatie nodig? Dan kan je terecht bij de tutorial of in de field guide. 

Waarom doe je mee?

Ieder jaar vindt in Australië een bijzonder natuurfenomeen plaats. Rond het Great Southern Reef komen duizenden Japanse reuzenkrabben samen. De exacte reden voor de massale samenkomst is niet geweten, al denken biologen dat het komt omdat de krabben hun schild moeten afwerpen om te kunnen groeien. Het duurt even voor het schild weer aangroeit, waardoor ze tijdens deze periode erg kwetsbaar zijn en schuilen bij elkaar voor bescherming. Ook op andere momenten komen ze samen, om onbekende redenen. Door de foto's te bestuderen, help je het onderzoek naar deze boeiende soort.

Wie kan meedoen?

Heb je een pc die verbonden is met het internet? Dan kan je deelnemen. 

Wie organiseert het?

Spider Crab Watch is een project van onder meer Elodie Camprasse. Zij is een mariene ecoloog met een passie voor duiken. Tijdens haar doctoraat bestudeerde ze de jachtmethoden van zeevogels. Ze leidt nu het Spider Crab Watch-project.