Ga mee met Taxon Expeditions naar het regenwoud op Borneo (Maleisië) en ga samen met wetenschappers op zoek naar onbekende dieren.

Wat ga je doen?

Je neemt deel aan een tiendaagse expeditie op het eiland Borneo, het op twee na grootste eiland ter wereld na Groenland en Nieuw-Guinea. Je zal biologisch veldwerk verrichten, workshops volgen, actief dieren verzamelen en laboratoriumwerk uitvoeren onder het toeziend oog van experts. Een internationaal team van professionals zal jou leren hoe je soorten beschrijft en benoemt en hoe je een wetenschappelijke publicatie opstelt met de nieuwe soortbeschrijving. De eerstvolgende expeditie zal plaatsvinden van 25 september tot 7 oktober 2017. Je verblijft tijdens de tiendaagse expeditie in het Maliau Basin Research Centre, in het hart van het regenwoud van het eiland. De reis tussen het veldstation en de hoofdstad Kota Kinabalu neemt een dag in beslag. Heb je interesse, dan kan je via mail contact opnemen met de onderzoekers voor extra informatie, bijvoorbeeld over de kostprijs en de nodige vaccins.

Waarom doe je mee?

Het regenwoud van Borneo is grotendeels onbekend terrein. De wereldwijde biodiversiteit wordt al 250 jaar bestudeerd. Meer dan 2 miljoen soorten zijn al ontdekt. Toch schatten wetenschappers dat dit slechts 20% is van het werkelijke aantal soorten dat de aarde bewoont. De meeste onontdekte soorten zijn insecten en andere ongewervelden die veelal in het regenwoud leven. Jij kan meehelpen om de inventaris aan diersoorten uit te breiden. 

Wie kan meedoen?

Er is geen voorkennis vereist, enkel een gezonde dosis nieuwsgierigheid en een voorliefde voor de natuur en biologie. Wees voorbereid op tropische temperaturen en vochtigheid. Maximum 10 deelnemers mogen mee naar Borneo. Je betaalt je reis- en verblijfskosten zelf. 

Wie organiseert het?

Menno Schilthuizen is evolutiebioloog bij het Leidse Naturalis Biodiversity Center. Hij doet onder meer onderzoek naar snelle evolutionaire aanpassingen. Van 2000 tot 2006 werkte hij op Borneo (Maleisië), waar hij slakken bestudeerde.

Ik doe mee

Reacties