Onderzoek monsters van plankton en kom meer te weten over de kleinste (maar belangrijkste) wezentjes van de zee.

Wat ga je doen?

Je surft naar de website van het project Plankton Portal en kunt meteen beginnen. Je krijgt foto's te zien van plankton, gemaakt met de microscoop. Je analyseert de soorten op de foto's één voor één. Eerst selecteer je de vorm die het meest lijkt op het organisme dat je wilt onderzoeken. Je kunt kiezen tussen verschillende opties, van 'rond zonder tentakels' over 'insect-achtig' tot 'kop met staart'. Nadat je de passende vorm hebt gekozen, duid je het individu op de foto aan. Daarna krijg je een lijstje met mogelijke soorten waaruit je kunt kiezen. Ben je niet zeker over de soort, dan kun je steeds de veldgids rechts in het scherm raadplegen. Het is de bedoeling dat je al het plankton afzonderlijk onderzoekt per foto.

Waarom doe je mee?

Plankton is een verzamelnaam voor allerlei kleine wezentjes die ronddrijven in de oceaan. Het gaat dus niet over één biologische soort, maar eerder over een verzameling van leven dat niet tegen de oceaanstroom in kan zwemmen. Ze verschillen onderling sterk van grootte en levensstijl. Sommige leven hun leven lang als plankton, terwijl anderen slechts tijdelijk passief door de oceanen stromen tot ze volwassen zijn en zelf kunnen zwemmen. De onderzoekers van Plankton Portal zijn vooral geïnteresseerd in zoöplankton (dierlijk plankton), dat een stuk groter is dan fytoplankton (planten). Het bestuderen van plankton is belangrijk omdat het een essentiële schakel vormt voor de voedselketen op aarde. Valt het plankton weg, dan valt ook het oceanische leven weg. 

Wie kan meedoen?

Iedereen die een beetje Engels begrijpt en een computer met internetverbinding ter beschikking heeft kan meedoen.

Wie organiseert het?

Plankton Portal is een project van onder meer Bob Cowen. Hij is professor en directeur van het Hatfield Centrum voor Mariene Wetenschappen van de Oregon State University. Hij onderzoekt larven van vissen en de planktongemeenschappen waar ze afhankelijk van zijn.