Leer de wondere wereld van vlinders kennen door museumspecimens van dichtbij te onderzoeken.

Wat ga je doen?

Je surft naar de projectpagina. Hier kan je meteen met het project starten. Je krijgt links in het scherm museumspecimens te zien van vlinders die opgespeld zijn. Het is de bedoeling dat jij de notities langs het specimen noteert. Het is heel eenvoudig, je begint met de geografische locatie. Zo typ je over in welke stad en in welk land de vlinder werd verzameld. Hierna noteer je in welke omgeving de vlinder werd gevonden, zoals bijvoorbeeld 'Island Park' of 'Little Snowy Mountains'. Zie je dat de breedte- en lengtegraad ook genoteerd is, dan typ je deze ook over. De datum van het verzamelen, het geslacht en de taxonomische informatie zijn tenslotte ook erg belangrijk. Taxonomische informatie is het genus, de soort en eventueel de ondersoort van de vlinder. Vind je niet alle informatie? Denk er dan aan dat je zowel een foto van de voor- als achterkant kan bekijken. 

Waarom doe je mee?

Insecten zijn zowel onze vriend als vijand. Met dertig miljoen soorten zijn ze een van de meest soortrijke dierengroepen op aarde. Elke dag nog worden nieuwe soorten ontdekt, waardoor het vanzelfsprekend erg belangrijk is om alle gekende soorten goed bij te houden in een database. Zo kunnen biologen beter onderzoeken welke insecten onze hulp nodig hebben en met welke insecten we beter opletten.

Wie kan meedoen?

Iedereen is welkom om mee te doen met Notes from Nature. Engels spreken is een pluspunt, al is het niet noodzakelijk aangezien je eenvoudigweg moet overtypen wat je op de notities ziet.

Wie organiseert het?

Notes from Nature - Butterflies is een project van onder meer Luciana Musetti. Zij is entomoloog (insectkundige) en focust zich voornamelijk op de evolutie en classificatie van wespen die tot de Platygastridae-familie behoren. Deze wespen parasiteren op de eieren van andere insecten. Momenteel is ze de curator voor de insectencollectie van de universiteit van Ohio. Haar doctoraat behaalde ze aan de universiteit van Purdue.