Ontdek de dieren en planten op schilderijen uit het Rijksmuseum.

Wat ga je doen?

Eerst surf je naar de website van het project. Hier zie je links in het scherm foto's van schilderijen. Rechts zie je het keuzemenu waar je opties kan selecteren om het schilderij te beschrijven. Je hoeft geen individuele soorten te herkennen, maar moet enkel de soortengroep, zoals 'zoogdier', 'vogel' of 'boom', aanduiden. Ook magische dieren, zoals bijvoorbeeld een feniks, tellen mee. Deze duid je dan aan door eerst op 'Fantastical creature' en dan op 'Bird' te klikken. Zie je meerdere individuen van dezelfde soort? Dan hoef je er maar één van aan te duiden. Mensen hoef je niet te selecteren, tenzij je iemand spot die bijvoorbeeld een jurkje draagt waarop planten of dieren zijn afgebeeld. Deze afbeeldingen beschrijf je wel. 

Waarom doe je mee?

Het doel van het project ATHENA is om de relatie tussen de mens en de natuur doorheen de geschiedenis te onderzoeken en in kaart te brengen. Tijdens het project krijg je kunstwerken te zien die gemaakt zijn van de 16de eeuw tot vandaag. De resultaten van het project worden gepubliceerd in de ATHENA-database, die voor iedereen beschikbaar zal zijn. 

Wie kan meedoen?

Je spreekt best een (klein) mondje Engels om deel te nemen aan ATHENA. Verder heb je een pc nodig die verbonden is met het internet. 

Wie organiseert het?

ATHENA is een project van onder meer Jan Luiten van Zanden. Hij is professor sociale en economische geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en is verbonden aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). In zijn werk focust hij op de reconstructie van de wereldeconomie doorheen de geschiedenis, om de wortels van hedendaagse problemen te achterhalen.