Ben je als Vlaming of Nederlander geëmigreerd naar het buitenland? Bouw een netwerk op van Nederlandstalige emigranten en help het onderzoek naar je moedertaal.

Wat ga je doen?

Ben je moedertaalspreker van het Nederlands of van een in Nederland of Vlaanderen gesproken dialect en ben je naar het buitenland verhuisd? Heb je bovendien vrienden, familie, kennissen of buren die andere oorden hebben opgezocht? Dan ben je de ideale deelnemer voor het project 'Vertrokken Nederlands'. Het Meertens Instituut is op zoek naar geëmigreerde Vlamingen en Nederlanders om te onderzoeken hoe zij omgaan met hun moedertaal en identiteit in hun nieuwe omgeving. Daarover is nog maar weinig bekend op grote schaal.

Wil je als burgerwetenschapper graag je schouders onder het project zetten en meehelpen met het opbouwen van een netwerk van Nederlandstalige emigranten, stuur dan een mailtje naar de onderzoekster (post@nicolinevdsijs.nl). Je wordt warm opgeroepen om de enquête onder zoveel mogelijk emigranten te verspreiden, zodat ook ouderen en mensen zonder computer de vragenlijst kunnen invullen. Ook nakomelingen van Vlaamse en Nederlandse emigranten zijn zeer welkom om de enquête in te vullen. Wil je liever enkel de vragenlijst invullen, dan kan je hier terecht. Wil je graag lid worden van de Facebookgroep, klik dan hier.

Waarom doe je mee?

Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar hoe het Nederlands als taal evolueert in het buitenland. Hoe de naar het buitenland uitgeweken Nederlanders en Vlamingen met hun taal en identiteit omgaan, is grotendeels onbekend. Het project 'Vertrokken Nederlands' wil graag het eerste grootschalige onderzoek zijn naar het Nederlands in het buitenland.

Wie kan meedoen? 

Nederlanders of Vlamingen die geëmigreerd zijn naar het buitenland kunnen meedoen met Vertrokken Nederlands. Ook nakomelingen van Nederlandse emigranten zijn welkom om mee te doen. 

Wie organiseert het?

Nicoline van der Sijs is een Nederlands taalkundige en etymologe. Van der Sijs is als historisch taalkundige verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en het Meertens Instituut in Amsterdam.

Ik doe mee

Reacties