Help wetenschappers microplastics in kaart brengen en onderzoek watermonsters met je klas. 

Wat ga je doen?

Leerlingen gaan watermonsters verzamelen en filteren die door een membraan. In de klas bekijken ze de vezels op het membraan onder een microscoop, ze tellen ze en geven ze door. Om dit project uit te voeren heb je o.a. een microscoop nodig en een filterset met membranen. Je kan op de website lezen hoe je kans maakt op een gratis filterset.

Waarom doe je mee?

Microplastics zijn overal, van Groenland tot de Himalaya. Dat is een probleem, omdat deze microplastics terechtkomen in de dieren de we eten en het water dat we drinken. Er worden vandaag zelfs al microplastics gevonden in ons lichaam. Hoeveel microplastics er rondzwerven, weten we niet exact. Jij kan de hoeveelheid microplastics in kaart helpen brengen met je klas. 

Wie kan meedoen?

Scholen die lid zijn van GLOBE hebben toegang tot al het materiaal en kunnen dit project uitvoeren wanneer ze willen. Het is extra leuk om dit in mei te doen, zodat er een (bovenbouw)klas de resultaten kan presenteren tijdens de Science fair op 9 juni en daardoor kans maakt op een bezoek achter de schermen bij zeehondenopvang Pieterburen. Lees alles over dit project op de website en lees hoe je kans maakt op een gratis filterset.

Geen GLOBE lid? Lees hier meer over hoe je lid kunt worden. Je kunt ook het gratis lesmateriaal bekijken op de website van de Plastic Soup Foundation

Lesmateriaal is geschikt vanaf de derde klas.

Hoe pas je het in in je lessen?

Het niveau is bedoeld voor Havo/vwo ob&bb en vmbo bb. In de 2-3 basislessen leren de leerlingen hoe zij zelf op wetenschappelijke wijze hun leefomgeving kunnen monitoren en wat het belang daarvan is. Daarbij doorlopen ze de onderzoekscyclus. Ze leren werken met de microscoop, onderzoeken of de hoeveelheid microplastics per locatie kan verschillen en hoe dit komt en dat je impact kan maken door onderdeel te zijn van een groter onderzoek, waarbij je je resultaten deelt met een wetenschapper. 

Wie organiseert het?

Bernou Boven is Junior Onderzoeker Microvezels bij het Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics aan de Universiteit van Amsterdam.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties