Ben je op zee en vis je een zieke platvis op? Meld het aan onderzoekers en help de vissen in onze Noordzee beschermen.

Wat ga je doen?

Je hoeft je vooraf niet in te schrijven. Wanneer je op zee gaat vissen en je vist een platvis op, dan controleer je die grondig op aanwezige letsels. Weet je niet zeker hoe je de letsels kan herkennen, dan kan je op de website meer informatie vinden. Heeft de platvis een letsel of afwijking, dan meld je deze op de website. Neem ook twee foto's van beide zijden van de vis.Platvissen (Pleuronectiformes) kan je over het algemeen herkennen aan hun platte lichaam en aan hun ogen die beide op de bovenkant van hun kop staan. Ze leven op de bodem van de zee, verschuilen zich meestal onder het zand en hebben een lichtbruine schutkleur. 

Waarom doe je mee?

Je helpt mee met het verzamelen van informatie rond het voorkomen van ziekten. Zo geef je de wetenschappers data over ziekte en gezondheid van de vissen. Natuurlijk is de gezondheid van de vissen gelinkt aan de gezondheid van de Noordzee: als we weten hoe het met onze vissen gesteld is, weten we onrechtstreeks ook hoe schoon of vuil onze Noordzee is. 

Wie kan meedoen?

Het maakt niet uit of je een professionele of recreatieve visser bent, een wetenschapper die met de zee bezig is of je op een andere manier met de zee betrokken bent. Essentieel is dat je een foto kan maken van de vissen en dat je de data kan doorgeven via het invulformulier op de website.

Wie organiseert het?

Maaike Vercauteren is een doctoraatsstudent op de faculteit Diergeneeskunde (Universiteit Gent). Ze leidt momenteel een project over ziekten bij platvissen.

Ik doe mee

Reacties