Meet lawaai en breng overlast in kaart
Met een app op je smarthpone registreer je toeterende auto's, luidruchtige buren en wegenwerken. Met jouw gegevens maken onderzoekers overlastkaarten, waarmee beleidsmakers aan de slag kunnen om lawaai te beperken.
Wat ga je doen?
Je downloadt de gratis Noise Tube-app op je smartphone. Zo kan je jouw dagelijkse portie omgevingsgeluid meten via de microfoon van je telefoon. Die data voer je in op de website van het project, en je geeft tegelijk aan wat de bron is van het geluid. Jouw meting verschijnt dan samen met de metingen van andere gebruikers in een visualitatie op Google Maps. Zo ontstaan er actuele geluidskaarten in verschillende steden over de hele wereld.
Waarom doe je mee?
De onderzoekers willen met de data een kaart maken van de geluidsoverlast in verschillende regio’s, om op te volgen hoeveel lawaai stadsbewoners dagelijks te verduren krijgen. Momenteel moeten we het nog doen met kaarten op basis van computersimulaties. Die zijn niet erg nauwkeurig en missen lokale uitschieters, zoals een plaatselijke discotheek of een knooppunt met veel verkeer. Als de data stevig genoeg zijn, kunnen beleidsmakers op basis daarvan de overlast proberen te verminderen.
Wie kan meedoen?
Iedereen met een smartphone die draait op iOS of Android en met werkende microfoon. Wil je graag zelf kaarten maken? Dan heb je ook wifi en GPS nodig.
Wie organiseert het?
Het Sony Computer Science Lab in Parijs startte in 2008 met het project, dat momenteel ondersteund wordt door het Software Languages Lab van de Vrije Universiteit Brussel. Dat laatste lab staat onder leiding van professor Wolfgang De Meuter, die samenwerkt met onder meer Prof. Dr. Elisa Gonzalez Boix, Kennedy Kambona, Jesse Zaman en Humberto Rodriguez Avila.