Plaats een 'gazondolk' in je gras en help het onderzoek naar hitte en droogte in Vlaanderen.

Wat ga je doen?

Eerst schrijf je je in op de website. Dat kan nog tot zondag 14 februari. Er worden 4.400 deelnemers geselecteerd. Op 19 februari krijg je te horen of je mee mag meten, waarna je wordt uitgenodigd om de waarborg van 20 euro te betalen. Hierna haal je je meetpakket op. De Internet of Things-sensor of 'gazondolk' plaats je van 3 april tot 2 oktober in het gras in je tuin. Het toestel meet elke 15 minuten de lucht- en bodemtemperatuur en de bodemvochtigheid in jouw tuin. Je krijgt toegang tot het online dashboard waarop jouw data dagelijks beschikbaar zal zijn. Na afloop van het onderzoek komt er een stippenkaart waar de hitte en droogte in Vlaanderen op te lezen zullen zijn.

Waarom doe je mee?

De zomers worden steeds warmer en droger en dat heeft ook invloed op jouw tuin. Hoe wapenen we het gras en andere planten beter tegen de droogte? Hoe houden we tuinen koel en aangenaam tijdens een hittegolf? De wetenschappers achter het project CurieuzeNeuzen proberen deze vragen te beantwoorden en met behulp van jouw data de hitte en droogte in Vlaanderen in kaart te brengen. 

Wie kan meedoen?

Je woont in Vlaanderen en hebt een grasveld van minstens 2 meter in diameter. Zowel landelijke gebieden als stadstuinen zijn welkom. Het project loopt van 3 april tot en met 3 oktober 2021. Je betaalt 20 euro als waarborg voor het meettoestel, die je na afloop terugkrijgt in de vorm van een waardebon voor supermarkt BioPlanet.

Wie organiseert het?

Filip Meysman is gewoon hoogleraar Biologie aan de UAntwerpen en hoofdonderzoeker van CurieuzeNeuzen.

Ik doe mee

Reacties