Spelletjes en trucjes die kinderen overal ter wereld spelen, onthullen heel wat over onze hersenontwikkeling. Graaf in je geheugen en beschrijf jouw favoriete spel in een mail aan de onderzoekers van Folk Illusions. Of doe als basisschool mee en laat weten welke spelletjes vandaag worden gespeeld.

Wat ga je doen?

Je beschrijft een 'volkse illusie' in een e-mail in het Nederlands of het Engels naar de Amerikaanse onderzoekers van dit project. Eventueel kan je ook foto's of een filmpje bijvoegen. Een volkse illusie is een soort spelletje waarbij je een illusie van het lichaam opwekt. Dat kan een visuele illusie zijn, zoals wanneer je een potlood heel snel tussen je vingers beweegt, waardoor het lijkt te buigen alsof het van rubber is. Of een gevoelsillusie, zoals wanneer iemand je armen tegen je lichaam drukt gedurende 30 seconden, terwijl jij die omhoog probeert te bewegen. Laat je medespeler je armen los, dan zweven ze 'als vanzelf' naar boven. Belangrijk is om in je beschrijving zo specifiek mogelijk te zijn, en ook waar je het spelletje hebt gespeeld en hoe oud je toen was. Willen de onderzoekers nog meer weten, dan stellen ze je per mail extra vragen.

Waarom doe je mee?

Onderzoekers Brandon Barker en Clairborne Rice hopen met de hulp van mensen over de hele wereld allerlei volkse illusies uit vele culturen in kaart te brengen. Die verzameling zullen ze vervolgens bestuderen - deze spelletjes kunnen onder meer inzicht geven in de hersenontwikkeling van kinderen. Alle illusies komen ook terecht in een boek.

Wie kan meedoen?

Iedereen.

Wie organiseert het?

K. Brandon Barker is folklore-expert aan het departement Folklore en Etnomusicologie aan de Amerikaanse Indiana University. Hij onderzoekt folklore en het lichaam, en heeft bijzondere interesse in kinderfolklore, Amerikaanse folklore en muziek. 

Clairborne Rice is professor Engels aan de Amerikaanse University of Louisiana in Lafayette. Zijn onderzoek focust onder meer op cognitieve linguïstiek en poëzie. Naast zijn onderzoek naar volkse illusie is hij momenteel bezig met dialectdiversiteit in Cajun-Engels.