Maak met je smartphone foto’s van bomen over de seizoenen heen. Wetenschappers kunnen daardoor het effect van de klimaatverandering bestuderen.

Wat ga je doen?

Je downloadt de gratis app GrowApp. Je gaat op zoek naar een van de volgende zes boomsoorten: zomereik, hazelaar, beuk, ruwe berk, zure kers of winterlinde. Met de app maak je op gezette tijden foto’s. De app maakt daar automatisch een time lapse-filmpje van waarin je de natuur ziet veranderen. Via de app kan je je foto’s uploaden op de website van het project, samen met de juiste tag van de soort die je ziet. Op de website kan je de filmpjes van alle anderen bekijken op een kaart. Je kan ook foto’s toevoegen aan animaties van anderen. De app geeft aan waar de fotolocatie precies is en de eerste foto uit de serie wordt transparant weergegeven zodat je jouw nieuwe foto op precies dezelfde manier kan maken.

Waarom doe je mee?

Op jouw filmpjes en die van anderen zie je de natuur veranderen. De onderzoekers van Wageningen University krijgen dankzij de filmpjes inzicht in een mogelijke verschuiving van de seizoenen door de klimaatverandering. Begint de lente inderdaad eerder?

Wie kan meedoen?

Iedereen met een smartphone in Nederland en Vlaanderen. Ook scholen kunnen meedoen.Voor leerkrachten is aangepast lesmateriaal beschikbaar.

Wie organiseert het?

Arnold van Vliet is bioloog bij de Leerstoelgroep Milieusysteemanalyse van Wageningen University. Zijn specialisatie ligt bij het ontwikkelen en coördineren van ecologische citizen science-netwerken.

Ik doe mee

Reacties