Kom langs op één van de ArcheoHotSpots in Nederland en werk samen met archeologen.

Wat ga je doen?

Je komt langs op één van de ArcheoHotspots. ArcheoHotSpots zijn plekjes dicht bij musea of erfgoedhuizen waar je kan meehelpen met archeologisch onderzoek, samen met een archeoloog. Je kan helpen om bodemvondsten te ordenen, praten met een archeoloog of je eigen vondst deskundig laten beoordelen. Laat je je eigen vondst beoordelen, dan moet je wel je vindplaats en omstandigheden tijdens het vinden melden. De HotSpots zijn verspreid over Nederland: Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Nijmegen, 's Hertogenbosch, Eindhoven, Boxtel en later dit jaar ook Castricum. Je hoeft je op voorhand niet in te schrijven, je kan gewoon langskomen op één van de HotSpots wanneer je maar wil. De openingstijden staan op de website. Je vindt er ook een blog waar je een kijkje achter de schermen kan nemen.

Waarom doe je mee?

ArcheoHotSpots wil de wereld van de archeologie voor iedereen toegankelijk maken. De onderzoekers achter ArcheoHotspots zien bodemvondsten als cultureel erfgoed en een voorname bron van wetenschappelijke kennis. Daarom moeten de vondsten publiek bekend zijn en openbaar geregistreerd worden. ArcheoHotSpots wil ook stimuleren dat bodemvondsten die door het publiek worden gevonden, éénmalig of permanent aan het publiek getoond kunnen worden en bieden of wijzen zelf de mogelijkheden daarvoor aan. 

Wie kan meedoen?

Iedereen kan meedoen, op ArcheoHotSpots staat geen leeftijd. Je moet wel naar één van de HotSpots komen in Nederland. 

Wie organiseert het?

ArcheoHotSpots is een project van het Allard Pierson Museum. Het museum werkt samen met de AWN Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie, het Mondriaan Fonds, het VSBfonds, de Reinwardt Academie het BankGiro Loterij Fonds, de Nationale Archeologiedagen en Museum Het Valkhof.