Help jij om een Marsrobot te leren rijden? Om walvisgeluiden te herkennen? Of om vallende sterren te spotten? Met deze transcribathon draag je bij aan het opleiden van verschillende artificiële-intelligentiesystemen voor wetenschappelijk onderzoek.

Wat ga je doen?

Tijdens de transcribathon ga je in één dag zo veel mogelijk bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. In dit geval ga je AI opleiden om eenvoudige taken uit te voeren. Als je wilt meedoen, kom je tijdens de Dag van de Wetenschap op 28 november langs in AntwerpenBrusselGent,Hasselt of Leuven en schuif je aan bij een van de computers, voor een paar minuutjes of langer als je dat wil. De hele dag lang wordt er op vijf verschillende locaties bijgedragen aan dezelfde uitdagingen. Er zijn bovendien begeleiders die je helpen of je een woordje uitleg geven.

Waarom doe je mee?

Artificiële intelligentie kan niet alleen jouw dagelijks leven een stuk makkelijker maken, ook aan wetenschappelijk onderzoek kan het een steentje bijdragen. Zo kan artificiële intelligentie wetenschappers bijstaan in het herkennen en classificeren van data, maar AI doet ook dienst in toepassingen zoals het op afstand besturen van robots. Jij helpt mee om AI toegankelijker te maken door AI op te leiden om eenvoudige taakjes uit te voeren, zoals foto's of geluiden herkennen. 

Wie kan meedoen?

Iedereen kan meedoen aan de Transcribathon. Inschrijven is niet nodig, je hoeft enkel langs te komen tijdens de Dag van de Wetenschap in AntwerpenBrusselGentHasselt of Leuven op 28 november 2021 van 10 uur tot 17 uur. Je hoeft zeker geen bolleboos of computerexpert te zijn.

Wie organiseert het?

De Transcribathon is een project van amai!. Dat project wil burgers betrekken bij de ontwikkeling van artificiële intelligentie. Dat doet amai! door AI-experts en burgers samen te brengen rond vier thema's (klimaat en milieu, mobiliteit, gezondheid en werk).