Tel het aantal aangespoelde kwallen op het strand en werk mee aan het ontrafelen van hun mysterieuze verschijn- en verdwijntrucs.

Wat ga je doen?

Je telt op een wetenschappelijke manier het aantal aangespoelde kwallen op het Noordzeestrand. Dat doe je zo: zoek op het strand een strook waar kwallen aanspoelen. Vaak is dat op het natte gedeelte. Stap hier een minimum afstand van 100 meter af en bepaal hoe breed de strook wordt die je wil onderzoeken. Noteer lengte en breedte in meter. Tel nu per soort het aantal aangespoelde kwallen in je strook. Onvolledige of stukgereten kwallen tellen ook mee. De meest voorkomende bij ons zijn de blauwe haarkwal, de oorkwal, de kompaskwal en de zeepaddestoel. Hoe je die herkent, kan je lezen op deze website. Je stuurt alle gegevens en eventueel nog een foto door via e-mail naar de onderzoekers van het Vlaams Instituut voor de Zee.

Waarom doe je mee?

Er zijn nauwelijks cijfers van de evolutie in het aantal kwallen voor de Belgische kust. Met jouw hulp kunnen onderzoekers achterhalen of er straks meer of net minder kwallen in de Noordzee zwemmen.

Wie kan meedoen?

Iedereen die wel eens aan de Belgische kust komt.

Wie organiseert het?

Jan Seys is marien bioloog en communicatieverantwoordelijke bij het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

Ik doe mee

Reacties