Meld kwallen, algen of andere opvallende dieren en planten die je al lopend langs de kust tegenkomt, en help mee aan biologisch onderzoek naar verstoringen in het zeeleven.

Wat ga je doen?

Breng een bezoekje aan het strand, kijk om je heen, en noteer of je dieren, algen of plastic ziet. Vermeld bij zeedieren die je vindt ook of ze gezond, ziek of dood zijn. Een foto maken van je vondsten mag, maar is niet verplicht. Thuis kun je deze informatie, samen met je locatie en de datum, eenvoudig invoeren op de website van Jellywatch, of je kunt alles direct uploaden via de app. Niet zeker wat je precies gezien hebt? Geen zorgen! Je kan de onderzoekers altijd een foto of omschrijving mailen zodat ze je kunnen helpen.

Waarom doe je mee?

Marine biologen hebben jóuw hulp nodig om inzicht te krijgen in het leven in de oceanen. Door mee te doen met Jellywatch draag je bij aan een groot internationaal onderzoek naar de toename van bepaalde soorten, zoals kwallen, en de veranderingen in het zeeleven. Als je een frequent strandbezoeker bent, kun je bovendien een persoonlijke dataset creëren.

Wie kan meedoen?

Iedereen. Het enige wat je nodig hebt, is een computer of mobiele telefoon om je bevindingen in te voeren, en basiskennis van het Engels.

Wie organiseert het?

Marien bioloog Steven Haddock is als onderzoeker verbonden aan het Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) en maakt deel uit van het docententeam van Ecology and Evolutionary Biology aan de University of California, Santa Cruz. In 2010 lanceerde hij samen met Katherine Elliot de website Jellywatch.