Onderzoek foto's van babyslakjes en help mee om te achterhalen wat de impact van klimaatverandering op de ontwikkeling van dieren is. 

Wat ga je doen?

Je krijgt afbeeldingen te zien van slakkenembryo's die worden grootgebracht onder verschillende klimaatscenario's. Je duidt zoveel mogelijk kenmerken aan. Dat doe je aan de hand van de tekentools. Je meet eerst de eiercapsule (dat is de ovale structuur rond het embryo) door een ovaal te tekenen. Hierna teken je de omlijning van het embryo. Je kijkt ook of het embryo al een slakkenhuisje heeft en duidt het aan. Ten slotte duidt je de oogvlekken aan, dat zijn twee donkergrijze stippen op de kop van het dier.

Waarom doe je mee?

Biolgen willen weten hoe klimaatverandering dieren treft. Over de prenatale ontwikkeling is nog weinig bekend, terwijl die heel bepalend is. De onderzoekers achter het project EmbryoCam hebben een nieuwe technologie gecreëerd om de ontwikkeling van meerdere embryo's automatisch te volgen. Miscroscopen genereren een grote hoeveelheid data, die de onderzoekers met artificiële intelligentie (AI) willen bestuderen. Die AI moet eerst weten op welke manier de beelden geanalyseerd moeten worden en daarbij komt jouw hulp goed van pas. Dankzij de menselijke analyses kan de computer leren om deze taken zelfstandig aan te kunnen. Als de technologie klaar is, zou ze zowel in het lab als in het veld kunnen worden gebruikt.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer met internetverbinding die wat Engels begrijpt. 

Wie organiseert het?

EmbryoCam is een project van onder meer Oliver Tills. Hij is een lid van de UKRI Future Leaders en heeft de AI-technologie ontwikkeld. Hij heeft een achtergrond in de ontwikkelings-ecofysiologie en heeft al enkele nieuwe technologieën ontwikkeld om de effecten van klimaatverandering op ontwikkeling te achterhalen.