Kasboekje van Nederland

Onderzoek de financiële geschiedenis van Nederlandse huishoudens en ondernemers van de afgelopen 100 jaar door mee te doen aan het project ‘Kasboekje van Nederland’.

Wat ga je doen?

Je levert oude kasboekjes, bedrijfskasboeken of spaarbankboekjes aan die jij in je bezit hebt. Hield jouw moeder bijvoorbeeld vroeger altijd bij hoeveel de boodschappen per week kostten? Dan kun je haar boekje inleveren door je te melden via de mail. Er wordt dan contact met je opgenomen en in overleg wordt bekeken hoe en wat er met het document zal gebeuren.

Waarom doe je mee?

Je draagt bij aan een onderzoek naar de financiële geschiedenis van Nederland waarbij soms uitzonderlijke resultaten gevonden worden.

Wie kan meedoen?

Iedereen uit Nederland die iets heeft liggen wat eventueel interessant is voor het onderzoek mag meedoen. De inzameling start op 28 maart en loopt tot eind juni. 

Het project wordt georganiseerd door historici Oscar Gelderblom en Joost Jonker, beiden verbonden aan de Universiteit Utrecht. In samenwerking met de NTR is er ook een tv-programma gemaakt over de inzameling die afgelopen oktober is geweest. Het programma 'Kasboekje van Nederland' is terug te zien via de website. Tijdens dit programma worden de resultaten getoond van de eerste ronde van het onderzoek en worden bijzondere vondsten uitgelicht.

Wie organiseert het?

Oscar Gelderblom (1971) is hoogleraar financiele geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij leidt, samen met Joost Jonker en Corinne Boter, onderzoeksproject naar de financiele geschiedenis van Nederland in de 20ste eeuw.

Ik doe mee

Reacties