Welke woorden roept een afbeelding van een huiskat bij jou op? Geef aan waar jij aan denkt bij bepaalde beelden en train artificiële intelligentie in het verwerken van visuele informatie. 

Wat ga je doen?

Je gaat naar de website van het project. Dat kan door hier te klikken. Je krijgt aan de linkerkant van het scherm afbeeldingen te zien van allerlei objecten, dieren en situaties. Aan de rechterkant vul je letterlijk in wat je ziet op de foto's. Zie je bijvoorbeeld een afbeelding van een huiskat, dan vul je 'kat' in. De onderzoekers zeggen dat er geen foute antwoorden zijn. Geef je bijvoorbeeld aan dat je een foto van een krokodil ziet terwijl het eigenlijk over een alligator gaat, dan is dat geen fout antwoord. Ten slotte wijs je elke afbeelding een categorie toe, zoals 'werktuig', 'muziekinstrument' of 'voertuig'. Heb je meer vragen, dan kan je terecht bij de Field Guide. 

Waarom doe je mee?

Hoe verwerkt ons brein visuele informatie? Wetenschappers willen deze vraag graag oplossen om artificiële intelligentie op te leiden om op dezelfde manier visuele data te verwerken. Om AI correct te trainen is een grote dataset van foto's noodzakelijk. Ook is het essentieel dat deze dataset eerst door mensen wordt geclassificeerd. Computers die automatisch visuele informatie verwerken, kunnen worden toegepast in de hele wetenschappelijke wereld, gaande van psychologie over sterrenkunde tot biologie.

Wie kan meedoen?

Spreek je Engels en heb je een pc die toegang heeft tot het internet? Dan kan je deelnemen. 

Wie organiseert het?

You see it? You name it! is een project van onder meer Pierre Bellec. Hij is als professor psychologie verbonden aan de Universiteit van Montreal. Hij focust voornamelijk op neuroimaging, artificiële hersenen en de ziekte van Alzheimer. Bovendien is hij hoofdonderzoeker van het SIMEXP-lab, dat onderzoek uitvoert naar breinsimulaties.