Bekijk video's van de bladneusvleermuis en kom meer te weten over het gedrag van dit bijzondere dier.

Wat ga je doen?

Op de projectwebsite krijg je video's van ongeveer 10 seconden te zien van bladneusvleermuizen. De dieren slapen overdag in grotten en verlaten mijnen. De vleermuizen die jij bestudeert, leven in een verlaten mijn. Aan de ingang van de mijn is een grote houten constructie met 7 panelen geplaatst om de dieren te beschermen. Deze constructie zie je in de filmpjes terugkomen. Op elk paneel is een camera gericht. De lichten die je ziet, zenden infraroodlicht uit, om de vleermuizen beter te zien. De diertjes worden er niet door gestoord, omdat ze geen infraroodlicht kunnen waarnemen. Bij elke video beantwoord je de vragen, bijvoorbeeld hoeveel vleermuizen je telt en waarmee ze bezig zijn. Het kan zijn dat je ook andere dieren ziet. Die kan je ook aanduiden bij de antwoorden. 

Waarom doe je mee?

Over het gedrag van de bladneusvleermuis weten we weinig. Ze zijn enkel 's nachts actief, waardoor wetenschappers hen moeilijker kunnen bestuderen. De dieren zijn relatief klein en verdragen het niet wanneer je hun slaapplaats binnendringt. Dankzij nieuwe technologie, zoals infraroodcamera's, wordt het makkelijker om hun gedrag toch te bestuderen. Er zijn wel duizenden uren aan video's gemaakt, en de onderzoekers roepen de hulp in van het grote publiek om samen met hen de video's online te bekijken. Het bijzondere aan dit project is dat er zo weinig bekend is over het gedrag van de dieren, zodat er snel nieuwe ontdekkingen kunnen worden gedaan. Dit project vindt plaats in Arizona en betrekt enkel de bladneusvleermuis, maar de wetenschappers van BatWatch hopen hun project snel uit te breiden naar andere plaatsen en soorten.

Wie kan meedoen?

Als je een computer met internetverbinding hebt, kan je meedoen met dit project.

Wie organiseert het?

BatWatch is een project van onder meer Shannon Trimboli, de opleidingscoördinator voor het Mammoth Cave International Centre for Science and Learning. Zij ontwerpt en leidt de projecten van het Mammoth Cave National Park. Ze heeft een achtergrond in Biologie van wilde dieren en informele wetenschapseducatie.