Bekijk video's van de Nieuw-Zeelandse rotsen en zoek de skink. 

Wat ga je doen?

Je krijgt video's te zien van de habitat van de Otago-skink, een bedreigde hagedissensoort die leeft tussen de rotsen in Nieuw-Zeeland. De dieren zijn lang, donker en gevlekt. De video's duren tien minuten en zijn samengesteld uit tien frames. Je drukt op play en de frames spelen meteen na elkaar af. Jij moet kijken of je tussen deze tien frames een skink ziet opduiken. Het is belangrijk dat je enkel op 'ja' klikt als je echt zeker bent dat je een skink hebt gevonden. Je kan elke frame apart bekijken en kan inzoomen wanneer je denkt dat je een skink hebt gespot. 

Waarom doe je mee?

De Otago-skink is een bedreigde diersoort. De onderzoekers willen graag weten hoe temperatuur, wind en bewolking de activiteit van het dier beïnvloeden. Natuurlijk kan dat enkel wanneer de skinks actief zijn. De biologen achter het project hebben daarom een camera geplaatst op de plaatsen waar de skinks leven en voor enkele maanden gefilmd, gebruik makend van time lapse-camera's die 1 foto per minuut maken. Wanneer bekend is bij welke weersomstandigheden de hagedissen actief zijn, kunnen de biologen nagaan hoe de activiteit van de diertjes verandert doorheen de tijd en met het klimaat. 

Wie kan meedoen?

Iedereen is welkom om mee te doen met Skink Spotter. Je hebt goede ogen nodig om de snelle skinks te spotten en spreekt best wat Engels. Ook een computer met internetverbinding is vereist.

Wie organiseert het?

Skink Spotter is een project van Jo Virens, een promovendus die de ecofysiologie van Nieuw-Zeelandse skinks bestudeert. Voor hij skinks bestudeerde, werkte Virens in wildlife management en conservatie in West-Australië en focuste hierbij op zowel reptielen als vogels.