Herbouw Maastricht op basis van een digitaal schaalmodel en kom te weten hoe het leven was in de historische stad.

Wat ga je doen?

Klik hier om naar de website van het project Rebuild Maastricht te gaan. Hier ga je digitaal het schaalmodel van Maastricht restaureren. De onderzoekers vragen om eerst even het instructiefilmpje te kijken voor je begint. Links in het scherm zie je vervolgens de gebouwen. Je gebruikt de meetlat om de hoogte van de muren en daken te meten. Hierna geef je de kleuren en patronen aan van de schaalmodellen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen tussen gele, witte, roze en rode bakstenen. Hetzelfde doe je voor het dak. Je kan steeds terecht bij de Tutorial of de Field Guide voor hulp bij je taak.

Waarom doe je mee?

De onderzoekers achter Rebuild Maastricht willen weten hoe Maastricht eruitzag in 1750. De gebouwen waar je mee werkt, zijn gebaseerd op een schaalmodel uit 1748, waarvan het origineel zich in Frankrijk bevindt. Met jouw hulp worden de scans van dit schaalmodel gedigitaliseerd, zodat een gedetailleerd 3D-bouwplan ontstaat waar je makkelijk door kan navigeren. Het model kan zowel door historici als het grote publiek worden gebruikt om meer te weten te komen over de geschiedenis van de stad.

Wie kan meedoen?

Je hebt enkel een computer nodig die verbonden is met het internet. Het project is zowel in het Engels als in het Nederlands beschikbaar. Van taal veranderen kan in het balkje in de rechterbovenhoek. 

Wie organiseert het?

Rebuild Maastricht is een onderzoek van onder meer Eric Wetzels, archeoloog bij de gemeente Maastricht, en Gilbert Soeters, archeoloog en adviseur voor Maastricht.