Leer computers de taal van wetenschappelijke ontdekkingen herkennen.

Wat ga je doen?

Je gaat naar de website van het project How Weird is That. Hier zie je scans van herbaria, boeken met gedroogde planten die biologen gebruiken om soorten te herkennen en te catalogiseren. In de beschrijvingen van de planten staan steeds woorden die verbazing uitdrukken, zoals 'late', 'earlier' of 'latest'. Jij geeft in het rechtervak aan welk woord je terugvindt in de scan. Vervolgens ga je na of de wetenschapper in de tekst te kennen geeft dat hij iets heeft ontdekt. Dit beantwoord je simpelweg met 'ja' of 'nee'. Zo is de zin 'deze vlinder migreerde veel vroeger dan de vorige jaren' een uitdrukking van een ontdekking. De zin 'deze vlinder ving ik in de vroege ochtend' is dan weer niets bijzonders. Heb je 'ja' geantwoord, dan geef je aan waarom: is er iets bijzonders in de timing, de plaats, de interactie met andere organismen of de omgeving, het uiterlijk, het gedrag of de genen.

Waarom doe je mee?

How Weird is That? wil onderzoeken hoe wetenschappers hun ontdekkingen of verbazingen met taal uitdrukken. Zo kunnen computers makkelijker herkennen wanneer er vreemde observaties worden gedaan in de natuur. De computer moet het verschil leren herkennen tussen zinnen als 'het is vreemd om deze soort zo ver in het noorden te zien' of 'de populatie bevat geen vreemde individuen'. Dit maakt het voor wetenschappers makkelijker om bijzondere specimens al te herkennen vooraleer de data worden geanalyseerd. 

Wie kan meedoen?

Je spreekt best voldoende Engels om met dit project mee te kunnen werken. Je hebt ook zeker een computer nodig die verbonden is met het internet.

Wie organiseert het?

How Weird is That? is een project van onder meer Mikayla Buckley. Zij volgt momenteel een bachelor in de Computationele Biologie aan de Florida State University. Ze focust op de complexe computationele analyses van biologische data.