Je luistert naar geluidsfragmenten en geeft aan of je vogels hoort of iets anders - zoals een mens die een vogel nadoet. Door je deelname werk je mee aan een computerprogramma dat vogels automatisch identificeert.

Wat ga je doen?

Je surft naar deze link en kan meteen beginnen met het project. De website is erg eenvoudig opgebouwd. Je luistert naar de opnames en geeft aan of je enkel vogels hoort of ook mensen. De liedjes van de vogels zijn vaak prachtig. Af en toe stuit je op een verrassende of hilarische opnames waarin mensen uit volle borst vogels nazingen, de één al wat succesvoller dan de ander. Je kan ook de gratis Warblr-app downloaden op je smartphone. Die vertelt je met welke vogelsoort je te maken hebt aan de hand van de geluiden. 

Waarom doe je mee?

Het identificeren van vogels aan de hand van hun gezang blijft moeilijk. De onderzoekers achter dit project hebben zoveel mogelijk gegevens nodig om hiervoor algoritmes te ontwikkelen. Met grote datasets kunnen ze een zelflerend programma maken dat vogels automatisch herkent. 

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer en/of smartphone.

Wie organiseert het?

Dan Stowell is de hoofdonderzoeker van dit project. Hij onderzoekt machine listening, waarin computers gebruikt worden om geluidssignalen te herkennen. Hij leidt het Machine Listening Lab aan de Queen Mary Universiteit van Londen en werkte met stemmen, muziek en omgevingsgeluiden. Hij leidt momenteel een 5-jarig onderzoeksproject om automatisch vogelgeluiden te analyseren.

Hij deelt de eerste resultaten van zijn project in het artikel Wij ontwikkelden een app om vogelgeluiden te identificeren ... en ontdekten iets bijzonders over de mens.