Heb jij last van covid-19-symptomen die maar blijven aanhouden? Dan heb je misschien wel langdurige covid. Geef je symptomen door en help de zoektocht naar een behandeling.

Wat ga je doen?

Eerst schrijf je je in. Dat kan via deze link, die je naar de website van het project brengt. Je klikt hier op 'join', waarna de website je vraagt of je symptomen van covid hebt gehad en of je ouder dan 18 jaar bent. Je hoeft geen langdurige covid-19 te hebben om deel te nemen, want de onderzoekers willen ook graag data van mensen die een 'gewone' besmetting hebben doorgemaakt om beide te kunnen vergelijken. De website zal je vragen om enkele symptomen door te geven en elke 90 dagen krijg je een e-mail waarin de onderzoekers jouw situatie kort opvolgen. Er is een kleine kans dat de onderzoekers je vragen om een biologisch staal op te sturen, al ben je hier natuurlijk niet toe verplicht. Ook belangrijk om te vermelden: de data die je doorgeeft, wordt niet doorgegeven aan anderen. 

Waarom doe je mee?

Veel mensen die covid-19 hebben doorgemaakt, herstellen moeilijk van alle symptomen. Wanneer de symptomen weken of zelfs maanden aanhouden, spreken we van langdurige covid. Om te begrijpen waarom sommigen makkelijker genezen dan anderen, is er data nodig van beide soorten patiënten. De data die deelnemers doorgeven wordt samengevoegd in een grote database, waarmee de onderzoekers aan de slag kunnen gaan. De data wordt natuurlijk eerst geanonimiseerd, zodat jouw identiteit verborgen blijft.

Wie kan meedoen?

Heb je symptomen van covid en ben je ouder dan 18 jaar? Dan kan je meedoen met You + ME COVID. 

Wie organiseert het?

You + ME COVID is een project van onder meer Sadie Whittaker. Zij is Chief Scientific Officer van het het Solve ME/CFS-initiatief, een non-profitorganisatie die werd opgericht in 1987. Ze heeft meer dan 14 jaar ervaring in de biotech-industrie en de ontwikkeling van biologische medicijnen. Ze behaalde haar PhD in moleculaire biologie aan de Universiteit van Birmingham in het Verenigd Koninkrijk.