Zet de rekenkracht van jouw computer in om wetenschappers meer inzicht te geven in kanker bij kinderen.

Wat ga je doen?

Je maakt een account aan op de website en je downloadt de tool op je computer. Je kan gewoon verder werken op je pc terwijl de applicatie monitort wanneer je rekenkracht op overschot hebt. De onderzoekers gebruiken jouw reserve om virtueel chemische experimenten uit te voeren. 

Waarom doe je mee?

Wereldwijd sterven jaarlijks 80.000 kinderen aan kanker. Bij ons is kanker, na verkeersongevallen, de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen. Toch werden in de afgelopen 20 jaar slechts 3 nieuwe medicijnen tegen kinderkanker goedgekeurd. Door jouw computer in te zetten voor het onderzoeksproject Help Fight Childhood Cancer help je mee om de meest voorkomende soorten kanker bij kinderen te onderzoeken. In dit virtuele laboratorium test de software welk van de 3 miljoen moleculen - liganden - het best bindt met eiwitten die specifiek zijn voor een bepaalde kanker. Door met de eiwitten te binden kunnen de liganden hun werking versterken of verzwakken. Omdat er zo veel liganden zijn, is er veel rekenkracht nodig voor dit experiment.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer met internetverbinding.

Wie organiseert het?

Het Smash Childhood Cancerproject kadert in het grotere World Community Grid, waarin iedereen met een pc kan meehelpen aan wetenschappelijk onderzoek door ongebruikte rekenkracht te doneren. Het World Community Grid begon in 2004 als filantropisch project van IBM. Daarmee wil het bedrijf technologie en inzicht delen met de wereld in de strijd tegen sociale en milieugerelateerde problemen.