In het spel StallCatchers zoek je naar verstopte bloedvaten, om meer inzicht te krijgen in de ziekte van Alzheimer. Bij alzheimerpatiënten is de bloedtoevoer naar de hersenen gestropt.

Wat ga je doen?

Je surft naar de website en maakt een account aan. Nadat je je geregistreerd hebt (dat kan ook via Facebook of Google+), kan je beginnen met spelen. Je krijgt video's te zien van de hersenen van levende muizen. Het is de bedoeling dat jij de bloedstroom onderzoekt en kijkt waar de ader 'knikt', waardoor die verstopt. Zo'n knik kan je terugvinden als een onbewegende streep. Hier vindt je wat meer informatie en afbeeldingen van knikken in aders. Wees niet bang om fouten te maken. Elke video wordt bekeken door tientallen andere deelnemers en de wetenschappers zelf.

Waarom doe je mee?

Alzheimer is nog steeds niet te genezen. Wel weten we dat mensen met de ziekte een verminderde bloedstroom naar de hersenen vertonen. Nieuwe technieken om de aders in beeld te brengen, geven een beter inzicht in de mechanismen bij muizen met alzheimer. De video's die jij te zien krijgt, zijn van zulke diertjes. 

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer en een basiskennis Engels.

Wie organiseert het?

StallCatchers is een project van Cornell University (New York). Het behoort tot EyesOnALZ, een overkoepelend project dat het onderzoek naar alzheimer steunt.