Puzzel met DNA-fragmenten van kankercellen en bouw mee aan nieuwe behandelingen tegen (borst)kanker.

Wat ga je doen?

Eerst download de app op je smartphone via Google Play of via de AppStore. Je gaat puzzelen met DNA om vreemde stukjes in het genoom van kankercellen te detecteren. Alle puzzelstukken zijn uniek en passen op de een of andere manier in elkaar. De volgorde van de DNA-fragmenten waarmee je speelt, is afhankelijk van hun echte positie in het genoom. Verschillende spelers krijgen dezelfde puzzels voorgeschoteld, zodat er met veel spelers samen aan een oplossing wordt gewerkt. Het doel is om het algoritme of de andere spelers van Genigma te verslaan. 

Waarom doe je mee?

Het menselijke genoom telt zo'n 3.000 miljoen 'letters' die opgevouwen zitten in een 3D-structuur. De manier waarop deze sequentie opgevouwen is en de plaats van de letters in deze lange slinger bepalen hoe onze cellen werken. In kankercellen is deze slinger gewijzigd, waardoor onze cellen niet meer naar behoren functioneren. De positie van de DNA-fragmenten in het DNA van gezonde cellen is bekend, maar wetenschappers weten niet hoe dit zit met kankercellen. Het doel van dit spel is om in kaart te brengen hoe het genoom van borstkanker eruit ziet. Deze nieuwe informatie dient als referentie voor onderzoekers. De makers van Genigma menen dat de puzzeltalenten van vele spelers samen tot betere oplossingen zullen leiden dan wanneer computers hetzelfde vraagstuk voorgeschoteld krijgen.

Wie kan meedoen?

Je hebt een smartphone nodig om Genigma te kunnen spelen. De game is beschikbaar in het Engels, Spaans, Catalaans en Italiaans. Je hebt geen voorkennis nodig. 

Wie organiseert het?

Genigma is een project van het Center for Genomic Regulation (CRG), een internationaal biomedisch onderzoeksinstituut dat in december 2000 werd opgericht.