Los puzzels op met data van massaspectrometrie en help mee om ziekten sneller op te sporen.

Wat ga je doen?

Eerst download je de app EVE Echoes op je smartphone. Klik hier om de app te downloaden in Google Play en hier om de app te downloaden in de App Store. Je komt terecht in een ruimteverkenningsspel met miljoenen spelers over de hele wereld. Tijdens het gamen los je puzzels op die gebaseerd zijn op gegevens van massaspectrometrie. Dat is een technologie waarmee wetenschappers moleculen uit een monster kunnen identificeren op basis van hun gewicht. Het resultaat is een grafiek met verschillende pieken voor elk moment dat een molecuul de detector bereikt. Met behulp van deze techniek kunnen onderzoekers verschillende ziekten opsporen. Elke puzzel wordt aan meerdere gamers gegeven zodat, als de meerderheid tot dezelfde oplossing komt, dat de ‘juiste’ oplossing is. 

Waarom doe je mee?

Omdat mensen nog steeds beter zijn in het herkennen van patronen dan computers, wordt de hulp van gamers ingeroepen om verschillende massaspectrometriegrafieken op elkaar af te stemmen door ze te verplaatsen en te roteren. De onderzoekers zullen de resultaten van de puzzels uiteindelijk vergelijken met de beste machine learning-modellen die hetzelfde doen en de gamersgegevens gebruiken om nog betere modellen te trainen. Zo verbeteren de technieken die vandaag voor diagnoses gebruikt worden.

Wie kan meedoen?

Hou je van gamen en wil je meewerken aan wetenschappelijk onderzoek? Spreek je Engels en heb je een smartphone? Dan kan je meedoen aan EVE Echoes. 

Wie organiseert het?

Lennart Martens is Professor Systeembiologie aan het Departement Biomoleculaire Geneeskunde van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen aan UGent.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties