Met de QuestaGame app kan je gamen combineren met de biodiversiteit in kaart brengen.

Wat ga je doen?

Je dowloadt de QuestaGame app. Dat kan via Google Play of via de AppStore. Daarna kan je beginnen te spelen. Dat doe je door simpelweg de natuur in te trekken, en foto’s te maken van alle soorten die je tegenkomt. Vogels, insecten, spinnen, reptielen, paddenstoelen, echt alles mag. Dan is het de bedoeling dat je zo veel mogelijk informatie over elke soort geeft. Niet getreurd als je zelf niet zeker bent van de soortnaam, je kan je waarneming laten identificeren door andere gebruikers.

Er zit trouwens heel wat variatie in het spel, het biedt zelf verschillende ‘gamemodes’ aan. Zo kan je het klassement beklimmen door je eigen verzameling van soorten op te bouwen. Je kan ook je vrienden verslaan in ‘Challenges’. Of je kan een ‘Quest’ beginnen om samen met andere spelers op zoek te gaan naar bepaalde soorten. Er is ook steevast een ‘Vondst van de dag’, waar een in-game prijs aan vasthangt, en een shout-out op Twitter

.

Waarom doe je mee?

Bijna twee miljoen. Zoveel soorten heeft de mens al ontdekt. Een derde van al die soorten is bedreigd met uitsterven. QuestaGame heeft als missie om de biodiversiteit beter in kaart te brengen. De specifieke waarnemingen van over de hele wereld geven een mooi beeld van de globale biodiversiteit. Dat laat onderzoekers op hun beurt toe te begrijpen hoe we de biodiversiteit beter kunnen beheren en beschermen. 

Wie kan meedoen?

Alles wat je nodig hebt om het spel te spelen is een smartphone, en je kan meteen aan de slag. De game is wel volledig in het Engels, dus een behoorlijke kennis van die taal is essentieel. 

Wie organiseert het?

QuestaGame is de onafhankelijke organisatie achter het spel met dezelfde naam. De data die wordt vergaard, wordt gedeeld met de Global Biodiversity Information Facility en de de Atlas of Living Australia van de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO).