Ga op safari rond je huis tijdens het weekend van 22 en 23 mei en ontdek welke vogels, mossen, paddenstoelen, vleermuizen, kevers en ander leven er te vinden is.

Wat ga je doen?

Eerst download je de ObsIdentify-app op je smartphone. Dit kan via de App Store of via Google Play. Hierna kan je op zoek naar wilde planten en dieren rondom je woning. Fotografeer elk dier en elke plant die je op je zoektocht tegenkomt. De app is uitgerust met artificiële intelligentie, die de soort voor jou identificeert. Ben je toch niet helemaal zeker? Dan kan je informatie vragen aan een expert via Twitter of Facebook. Daarna kan je je waarneming via de app doorsturen. Klik hier voor meer informatie over hoe je kan meedoen. Wil je graag weten hoeveel waarnemingen je hebt gedaan? Dan kan je surfen naar waarnemingen.be en inloggen met je ObsIdentify-logingegevens. Je kan hier ook de waarnemingen van anderen bekijken. 

Waarom doe je mee?

Het doel van de #HOMESafari is om zoveel mogelijk soorten rondom je woning te zoeken en te identificeren. #HOMEsafari werd vorig jaar in het leven geroepen als alternatief voor de BioBlitz die normaal gezien in het domein van Plantentuin Meise zou hebben plaatsgevonden. Door de corona-maatregelen werd die jammer genoeg afgelast. Na het succes van de vorige editie van #HOMEsafari, willen we opnieuw graag alle soorten in de kijker zetten, ook de minder aaibare. Op deze manier kan je toch meer te weten komen over de dieren en planten die zich rondom jouw eigen huis bevinden. Door het verzamelen van de gegevens help je biologisch onderzoek, want via jouw gegevens kunnen wetenschappers nagaan welke soorten bedreigd zijn of welke schadelijke exotische soorten hier oprukken zodat er tijdig kan worden ingegrepen. Zo kan er aan grondig soortonderzoek worden gedaan, mede dankzij jou.

Wie kan meedoen?

Iedereen in België is welkom om mee te doen met de #HOMESafari. Je hebt enkel een smartphone nodig met een camera. De artificiële intelligentie van de app doet het identificeerwerk voor jou.

Wie organiseert het?

Sofie Meeus is bioloog en werkt als wetenschappelijk onderzoeker in de Plantentuin van Meise.

Ik doe mee

Reacties