Bedenk een oplossing voor een maatschappelijk probleem en ga aan de slag met experts in artificiële intelligentie.

Wat ga je doen?

Je gaat samen met wetenschappers van het amai! Project op zoek naar maatschappelijke uitdagingen waarbij Artificiële Intelligentie (AI) een oplossing biedt. Je zal van idee tot uitwerking begeleid worden.

Op het platform amai.vlaanderen kan je je AI-idee voor maatschappelijke toepassingen achterlaten. Daarvoor kan je kiezen uit vier thema’s: klimaat en milieu, gezondheid, mobiliteit en digitalisering op het werk. Dat mogen eenvoudige ideeën, oplossingen voor problemen waar je zelf van wakker ligt. Als je zelf geen oplossing kan bedenken met AI, kan je ook aansluiten bij een online brainstormsessie in de maand mei. 

In een volgende fase word je samengebracht met AI-experts en experts in de maatschappelijke thema’s, om de ideeën verder uit te diepen tot concrete onderzoeksvragen.

Je kan je ideeën indienen tot 8 juni. Vanaf juni vinden de sessies plaats met experts plaats.

Waarom doe je mee?

Uit alle ingezonden ideeën worden er vier uitgepikt en uitgewerkt. Iedereen die zijn idee indient ziet het dus misschien werkelijkheid worden. Met het project heb je ook de kans om maatschappelijke problemen die je zelf ervaart aan te kaarten, en ook op te lossen. Daarnaast zal je ook een heleboel bijleren over AI.

Wie kan meedoen?

Iedereen die in Vlaanderen woont met een goed idee! Je hoeft dus zeker geen krak te zijn in technologie, een gezonde dosis voeling met de maatschappij is al genoeg. Zelfs meedoen met een hele organisatie kan. Daarover vind je hier meer info.

Wie organiseert het?

Het project wordt uitgevoerd door Scivil (het Vlaamse Kenniscentrum voor Citizen Science) en Kenniscentrum Data & Maatschappij (een samenwerking tussen drie universitaire onderzoeksgroepen: imec-SMIT-VUB, CiTiP (KU Leuven) en imec-SMICT-UGent.). Het project maakt deel uit van het Vlaams Actieplan AI.