De gevangenenkampen werden 75 jaar geleden bevrijd. Help mee om de herinnering aan de slachtoffers van het naziregime levend te houden door hun namen in de archieven te transcriberen. 

Wat ga je doen?

Eerst surf je naar de website van het project. Hier zie je links in het scherm de scans van officiële documenten uit de Arolsen Archives, een internationaal documentatiecentrum in Duitsland over de Tweede Wereldoorlog. Om het lezen te vergemakkelijken, kan je inzoomen met de pijltjes of de kleuren omkeren door op het bolletje rechtsonder te klikken. Rechts in het scherm kan je informatie transcriberen. Zo wordt bijvoorbeeld de naam van het slachtoffer, de tijd van overlijden, de gevangenencategorie, de geboorteplaats, de nationaliteit en de religie gevraagd. Als je de gevraagde informatie niet terugvindt op de scan, mag je het vakje openlaten. Kom je een tekstregel tegen die je niet kunt lezen? Dan mag je 'unclear' typen. Voor meer informatie kan je terecht in de Field Guide. 

Waarom doe je mee?

75 jaar geleden hebben de geallieerden de gevangenenkampen bevrijd. Het doel van Every Name Counts is om alle namen in de miljoenen documenten opgeslagen in de Arolson-archieven te transcriberen, zodat ze ook online te vinden zijn. Mensen over de hele wereld kunnen de database zo activeren om informatie over familieleden op te zoeken. De Arolsen-archieven bevatten informatie over 17,5 miljoen overlevers en slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Door de informatie op de scans te transcriberen, help je mee om de data toegankelijker te maken voor iedereen die de database wil raadplegen. 

Wie kan meedoen?

Iedereen is welkom om deel te nemen aan Every Name Counts. Je hebt geen bijzondere voorkennis nodig, maar begrijpt best wel wat Engels. Je hebt ook zeker een computer nodig die verbonden is met het internet.

Wie organiseert het?

Every Name Counts is een project van onder meer Giora Zwilling. Hij studeerde geschiedenis aan de Open University van Israël. Momenteel staat hij aan het hoofd van de Arolsen Archives.