Welke invloed heeft klimaatverandering op het zeeniveau? Duik in historische documenten en help de kustbevolking te beschermen. 

Wat ga je doen?

Eerst klik je op deze link om naar de website van het project te gaan. Je krijgt links in het scherm scans te zien van historische documenten. Op de scans zie je notities van het zeeniveau in het noordwesten van Engeland die handmatig werden neergepend. Elke afbeelding beslaat twee dagen van observaties, gemeten met intervallen van telkens 15 minuten. De lay-out van de pagina's verandert doorheen de jaren lichtjes, al zou de informatie op de pagina's wel grotendeels gelijk moeten zijn doorheen de tijd. Het is jouw taak om de gegevens over te typen in de vakjes die rechts in het scherm voorzien zijn. Kom je een regel tegen die is opengelaten, dan mag je die ook overslaan. Je kan inzoomen en uitzoomen op de documenten. Heb je nog vragen? Dan kan je terecht in de Field Guide.

Waarom doe je mee?

Klimaatverandering en wijzigingen in het zeeniveau gaan hand in hand. Goed een kwart van de wereldbevolking leeft dicht bij de kust, dus zulke stijgingen of dalingen in zeeniveau zijn erg belangrijk. Om na te gaan hoe ernstig de veranderingen in het zeeniveau zijn doorheen de tijd, zijn er gegevens nodig die werden verzameld op verschillende tijdstippen op verschillende locaties. Gelukkig bestaan er historische, handgeschreven nota's. Door deze gegevens te helpen digitaliseren, maak je het klimaatwetenschappers veel eenvoudiger om voorspellingen te doen en kustgemeenschappen te beschermen tegen de impact van de klimaatverandering op het zeeniveau. De data die jij helpt digitaliseren, zullen trouwens gebruikt worden in rapporten van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). 

Wie kan meedoen?

Iedereen mag meewerken aan het project UK Tides. Je begrijpt best wel goed Engels, aangezien de notities allemaal in het Engels zijn opgesteld. Ook heb je een pc nodig die met het internet verbonden is. 

Wie organiseert het?

UK Tides is een onderzoek van onder meer Liz Bradshaw. Zij is datawetenschapper aan het British Oceanographic Data Centre en focust voornamelijk op data van zeeniveaus. Ze is ook hoofd van de Permanent Service for Mean Sea Level en lid van de GLOSS Group of Experts.