Hoe ging het er aan toe bij de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden? Help mee resoluties uit 1576-1796 van de Staten-Generaal, de hoogste politieke macht in de Republiek, te digitaliseren.  

Wat ga je doen?

Je klikt hier om naar de website van het project te gaan. Je moet eerst een account aanmaken voor je kan meedoen. Je gaat automatisch herkende handgeschreven teksten verbeteren, zodat er perfecte transcripties beschikbaar zullen zijn. In drie jaar tijd willen de onderzoekers 50.000 scans (met 100.000 pagina's transcripties) corrigeren. De resultaten worden gebruikt om een computer verder te trainen, zodat deze de rest van de ruim 1 miljoen politieke besluiten zelf kan begrijpen. 

Waarom doe je mee?

Door alle grote en kleine besluiten van de Staten-Generaal te ontcijferen, zit je als het ware mee aan tafel bij de hoogste bestuurders van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Je ontdekt hoe de jonge staat vorm kreeg en veranderde doorheen de tijd. Goetgevonden! maakt deel uit van het project REPUBLIC (REsolutions PUBLished In Computational environment), een project van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW). REPUBLIC loopt van 2019 tot 2023, terwijl dit onderzoek loopt van 2020 tot 2022.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een interesse in Nederlandse geschiedenis en oud schrift. Ervaring met oud schrift is handig, maar niet nodig, dat leer je gaandeweg. Je hebt wel een pc nodig met een internetverbinding.

Wie organiseert het?

Ida Nijenhuis is geschiedkundige en projectleider van REPUBLIC aan het Huygens ING (KNAW).

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties