Analyseer de snavels van vogels, net zoals Charles Darwin dat ooit deed bij de vinken die hij op de Galapagoseilanden vond. Zo krijgen onderzoekers inzicht in de evolutie van vogels.

Wat ga je doen?

Je registreert je op de website van het project Mark My Bird zodat je kan inloggen. Zo kan je je score bijhouden en kan vermeden worden dat je twee keer dezelfde vogel krijgt voorgeschoteld. Je leest de Viewer Guide, die je uitlegt hoe je door de 3D-beelden navigeert. De Landmark Guide gidst je door het ontleden van de vogelbekken. Vervolgens krijg je een 3D-scan te zien, waarbij je aangeeft hoe de snavel is opgebouwd. Je duidt de voor- en achterkant aan, de kromming van de bek en de algemene vorm. Vind je een beeld te moeilijk, dan kan je passen. Je kan zoveel of zo weinig plaatjes analyseren als je wil. Je kan op een ander moment altijd opnieuw inloggen en verdergaan.

Waarom doe je mee?

De onderzoekers achter Mark My Bird willen nagaan hoe en waarom verschillende diersoorten evolueren. De vorm van een vogelbek vertelt veel over de vogelsoort zelf. Zo kan een getraind oog meteen zien of de vogel harde noten kan kraken met zijn bek of eerder zacht zaad of kleine insectjes eet. Een combinatie van camera’s heeft talrijke beelden gemaakt van verschillende vogelsnavels uit museumcollecties. De vogels zijn verzameld tijdens de 19de en 20ste eeuw, door reizigers, amateurwetenschappers en professionele zoölogen. Op het scorebord kan je zien hoe goed je het doet in vergelijking met de andere deelnemers.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer, internetverbinding en kennis van het Engels.

Wie organiseert het?

Mark My Bird is deel van een Europees Research Councilproject en wordt georganiseerd door de universiteit van Sheffield.