Hoe zag het leven eruit tijdens de Tweede Wereldoorlog? Digitaliseer Nederlandse politiearchieven uit 1942 en reis terug in de tijd. 

Wat ga je doen?

Je gaat eerst naar de website van het project. Hier maak je gratis een account aan. Links op het scherm zie je de scans van politiearchieven. Je typt de tekst die je ziet over in de voorziene vakjes rechts op het scherm. De informatie waar je op moet focussen? De datum, het tijdstip en de tekst van de melding. Ook de later toegevoegde informatie in de marge is belangrijk. Je mag spelfouten en afkortingen gewoon overnemen zoals ze daar staan. Enkel namen van personen, straten en plaatsen mag je met een hoofdletter schrijven, ook al zie je dit in de tekst niet zo staan. 

Waarom doe je mee?

Door mee te werken met dit project, help je om de Nederlandse politiearchieven uit de periode 1940-1945 te digitaliseren en toegankelijk te maken voor iedereen. Dit project focust specifiek op de archieven uit 1942. De rapporten die werden gescand zijn meldingen of 'mutaties' van zowel burgers als agenten. Ze geven een goed beeld van wat er gebeurde tijdens de oorlog.

Wie kan meedoen?

Je hebt enkel een pc nodig die verbonden is met het internet. 

Wie organiseert het?

Politierapporten 1942 is een project van Het Volk. Dit is een platform dat werd opgericht zodat onderzoekers en vrijwilligers elkaar beter kunnen vinden. Bedoeling is data ter beschikking te stellen van erfgoedsinstellingen en wetenschappers om het verleden en cultureel erfgoed beter te beschrijven en verbinden.