Bestudeer levermossen onder de microscoop en kom meer te weten over deze fascinerende kleine plantjes. 

Wat ga je doen?

Eerst ga je naar de website van het project. Dat doe je door hier te klikken. Links op je scherm krijg je foto's te zien van allerlei soorten levermossen. De foto's zijn gemaakt onder een microscoop. Het is jouw taak om de voortplantingsorganen van de mossen te bestuderen. Zo bepaal je onder andere of je een mannelijk of vrouwelijk mos, een tweeslachtig mos of een steriel mos ziet. Vrouwelijke structuren duid je aan met de blauwe rechthoeken, mannelijke structuren duid je aan met de groene rechthoeken. Als je nog extra informatie wenst, kan je steeds terecht bij de Field Guide van het project. 

Waarom doe je mee?

De mossen waren de eerste groep van planten die het land hebben gekoloniseerd, zo'n 500 miljoen jaar geleden. Een leven in het water omruilen voor een leven aan land vergde enkele belangrijke evolutionaire aanpassingen. Hoe de mossen deze oversteek precies hebben gemaakt, weten biologen niet precies. De mossen die je tijdens dit project te zien krijgt, behoren tot het genus FrullaniaDoor de mossen mee te analyseren, help je biologen mogelijk om nieuwe soorten te ontdekken en te identificeren en kom je zelf meer te weten over deze fascinerende planten.

Wie kan meedoen?

Heb je een pc die met het internet verbonden is en begrijp je Engels? Dan kan je deelnemen aan dit project.

Wie organiseert het?

Dit project wordt onder meer georganiseerd door Matt Von Konrat. Hij is botanicus, hoofd van de botanische collectie en manager van de McCarter-collectie aan het Field Museum in Chicago, in de VS. Hij is gespecialiseerd in mossen, meer bepaald de groep van de levermossen.