Hoe goed herken jij de emoties van je hond? Hoe gedraagt je hond zich als je hem alleen thuis laat? Vul vragenlijstjes in en help het onderzoek naar hondengedrag. 

Wat ga je doen?

Eerst ga je naar de website van het project. Je kan kiezen om deel te nemen aan een van de twee of beide vragenlijsten. De eerste vragenlijst, de Whine Query, wil onderzoeken of mensen de emoties van een hond aan de hand van de geluiden die hij maakt kan achterhalen. Je krijgt enkele hondengeluiden te horen, die je dan moet categoriseren op emotie. Ook beantwoord je enkele vragen over jezelf, die natuurlijk vertrouwelijk worden behandeld. Je kan ervoor kiezen om je contactgegevens achter te laten, zodat je op de hoogte wordt gehouden van de resultaten. De tweede vragenlijst onderzoekt het gedrag van honden wanneer hun baasjes hen thuis alleen laten. Je beantwoordt vragen over het gedrag van je hond en achteraf vragen de onderzoekers om een DNA-staal naar hen op te sturen, zodat ze een diepgaand onderzoek kunnen voeren. 

Waarom doe je mee?

Hondenbaasjes weten het best hoe hun hond zich gedraagt en hoe hij of zij zich voelt. Daarom willen de onderzoekers graag jouw hulp inroepen. Honden maken geluiden die verschillen van context tot context en mensen zijn expert in het ontcijferen van de betekenis hierachter. Enkel van jankgeluiden is momenteel niet veel geweten, waardoor de onderzoekers vooral hierop willen focussen. Ook is er nog niet erg veel geweten over de factoren die ervoor zorgen dat je hond zich kalm, angstig of boos gedraagt als je hem alleen laat, waardoor de onderzoekers ook hier jouw hulp kunnen gebruiken.

Wie kan meedoen?

Iedereen kan deelnemen aan de eerste vragenlijst. Voor de tweede vragenlijst is het essentieel dat je zelf een hond hebt. Een goede kennis van het Engels is essentieel, want de vragenlijsten zijn in het Engels opgesteld (Je kunt ook kiezen voor Duits of Hongaars).

Wie organiseert het?

De hoofdonderzoeker van dit project is Ádám Miklósi. Hij is een Hongaarse ethioloog (gedragsbioloog) en is gespecialiseerd in de cognitie en het gedrag van honden. Bovendien is hij professor en hoofd van het Ethiology Department aan de Eötvös Loránd University in Boedapest, Hongarije.