Onderzoek foto's van aas om te achterhalen welke diersoorten het aantrekt.

Wat ga je doen?

Om te starten klik je op deze link. Links in het scherm zie je foto's van de ingewanden van herten die zijn geschoten door jagers. Je kunt in- of uitzoomen of het beeld bewegen om een beter zicht te krijgen. Aan de rechterkant beantwoord je enkele vragen. Eerst duid je aan of je sneeuw ziet liggen. Daarna vragen de onderzoekers je om te melden of je mensen of aaseters op de foto ziet. Zie je inderdaad een aaseter, dan kies je uit de gegeven lijst tot welke soort het dier behoort. Weet je niet goed welk dier je ziet, dan kun je de keuzelijst verkleinen door te selecteren op kleur of patroon. Vervolgens beantwoord je enkele vragen over het gedrag van de aaseter. Je kunt steeds de veldgids raadplegen. 

Waarom doe je mee? 

De onderzoekers hebben aan jagers uit Minnesota gevraagd om cameravallen te installeren nabij de ingewanden van de herten. De camera's maakten een maand lang beelden. Het doel van het onderzoek is om te achterhalen welke aaseters aangetrokken worden tot de ingewanden en of dit verschilt per gebied. De onderzoekers vragen zich af welk effect het achterlaten van aas heeft op het ecosysteem. 

Wie kan meedoen?

Iedereen kan meewerken met het project Offal Wildlife Watching. Je begrijpt best een mondje Engels en hebt een computer nodig die in verbinding staat met het internet.

Wie organiseert het?

Offal Wildlife Watching is een project van onder andere Ellen Candler. Zij is promovendus in de conservatiewetenschappen aan de Universiteit van Minnesota. Met haar onderzoek hoopt ze meer licht te werpen op hoe aas van jagers de aaseters en daarbij het ecosysteem kan beïnvloeden.