Als we buiten zijn, zijn we gelukkiger in het 'groen' dan in een 'stenen omgeving'. Dat blijkt uit onderzoek met vierduizend Nederlanders en een app. 

Deelnemers moesten via de Happy Hier-app meerdere keren per dag aangeven hoe zij zich op dat moment voelden, op een schaal van 0 tot 10. Ook vroeg de app wat zij op dat moment aan het doen waren en met wie. In totaal hebben meer dan 4.000 vrijwilligers meegedaan.

Uit het onderzoek blijkt dat we ons het gelukkigst voelen aan de kust. Het verschil ten opzichte van de 'stenen omgeving' noemen de onderzoekers de 'gelukstoeslag'. Deze toeslag voor de kust, heidegebieden en natuurlijke graslanden is ruim 0,4. Dat betekent dat we ons 0.4 punt gelukkiger voelen aan de kust dan in de stad. Zo geeft iemand gemiddeld zijn gelukstoestand in dezelfde situatie een 8 in de stad maar een 8,4 aan de kust.

resultaten happy hier

Resultaten HappyHier app

 

In het onderzoek zijn ook de weersomstandigheden, het type activiteit en het gezelschap op dat moment meegenomen. Het weer blijkt inderdaad een rol te kunnen spelen. De zon kan zorgen voor een maximale gelukstoeslag van 0.2 punt.

Blijft de vraag of mensen zich gelukkiger voelen doordat ze in de natuur zijn of dat mensen graag de natuur opzoeken als ze gelukkig zijn. Ook willen de onderzoekers te weten komen in welk type natuur mensen graag komen. Op die manier kunnen ze de maatschappelijke waarde van diverse soorten natuur in beeld te brengen.