Wie zijn die citizen scientists nou eigenlijk? Jeanine Goossens deed mee aan de Grote Schelpenteldag en vertelt over haar ervaringen. 

Waarom deed je mee?

"Ik vind het belangrijk dat onderzoek wordt gedaan naar de evolutie van biodiversiteit op het strand. Het strand en de zee bieden mij veel rust. Ik ben er graag. Maar dit was wel bijzonder. Schelpen rapen kun je elke dag, maar op deze dag kon ik als burger bijdragen aan belangrijk onderzoek. Hoe meer deelnemers, hoe beter de resultaten zijn. Daarom ben ik, ondanks de extreme kou op die zaterdag in maart, toch gekomen."

"Wetenschappelijk onderzoek is nodig om onze toekomst hier op aarde te verzekeren. Ik heb daar op deze manier aan kunnen bijdragen en daar ben ik trots op, ook al is mijn rol misschien klein geweest."

Wat vond je ervan?

"Ik vond het heel erg interessant. De methode die we moesten gebruiken tijdens het verzamelen beviel goed en was van te voren al gecommuniceerd. Ook de experts van het Vlaams Instituut voor de Zee, die tijdens het tellen meehielpen, waren heel sympathiek en wisten veel te vertellen over schelpen. Ik heb zelfs een redelijk zeldzame schelp gevonden!"

"Ik denk dat het belangrijk is om onze kinderen en generaties daarna te laten opgroeien met wetenschap. Wij hebben de taak om hen op te leiden en te vormen. Ik heb zeker hoop dat het gaat lukken."

Interview: Gitta Camfferman